АРАНЂЕЛОВАЦ

aradjelovac, crkva brezovaca

ЗНАМЕНИТО МЕСТО ОРАШАЦ

Школа у Орашцу

Зграда школе у Орашцу је полигоналне основе, саграђена каменим правоугаоним блоковима а представља еклектично градитељско остварење са елементима традиционалног и романтичарског схватања простора и облика, оличеним у елементима лукова, сводова, полукружних прозорских завршетака и прочеља у облику пирга. Према летопису орашачке цркве, камен темељац за изградњу спомен-школе постављен је за време прославе 100-годишњице првог устанка, на месту где је била заклетва устаника. Изградња је започета након Првог светског рата и трајала је до 1932.године. Изнад улазних врата је постављена спомен-плоча. На њој су уклесана слова и нобојена црном бојом. Изнад ње је био постављен грб Краљевине Југославије, који је скинут 1954.године. Текст на плочи гласи:

 „Народна школа – спомен на устанак под Карађорђем у Орашцу захвална Шумадија подиже овај дом за спомен и славу Великом Карађорђу и осталим многозаслужним претцима, који 1804.године на овом месту дигоше устанак и отпочеше велико дело народног ослобођења и уједињења“

Марићевића јаруга

 

Марићевића јаруга је место где је 1803.године постигнут договор о подизању Првог српског устанка планираног за пролеће наредне године. Спомен чесма подигнута на овом месту, у знак сећања на овај догађај саграђена је 1954.године поводом 150-годишњице Првог српског устанка

од камених четвртастих блокова у форми зида. У три поља налазе се мермерне полукружне плоче са уклесаним текстовима који се односе на овај значајан догађај.

 

 

Црква у Орашцу

 

Иницијатива за подизање цркве у Орашцу настала је 1864.године. и то на месту где је одржана скупштина 1804.године. Зидање цркве завршено је до јесени 1870.године када је храм освећен и посвећен Вазнесењу Господњем. Црква је једнобродна грађевина, масивно зидана и засведена, са полигоналном олтарском апсидом на источној страни. На западној фасади има истурен улазни трем и звоник у облику преслице над тремом, а сличан улазни трем налази се на јужној страни. На северној и јужној фасади налазе се по четири мања, а на олтарској апсиди три полукружна прозора, тако да је унутрашњост добро осветљена. Споља је окречена а унутра поплочана мермером. Узев у целини, црква представља грађевину једноставне архитектуре, складних прпорција, са скромније обрађеним венцима. У декорацији ентеријера посебно долазе до изражаја парови пиластара премошћени луковима који носе кровну конструкцију. Нарочит ефекат постигнут је на унутрашњим зидовима, звездицама осликаним златном бојом на светло-плавој подлози. Иконостас осликан техником уља на дрвету, садржи двадесет три иконе и представља јединствену целину, а дело је радионице познатог сликара Стеве Тодоровића. Преко пута цркве, у споменичком комплексу налази се парохијски дом у коме је стан свештеника и канцеларија црквене општине, подигнут 1933.године.

Споменик Карађорђу

 

Поводом двестагодишњице од подизања Првог српског устанка, у оквиру Знаменитог места Орашац, подигнут је споменик Карађорђу, који је одрађен у белом венчачком мермеру, висине 3,40м. Споменик је подигла Општина Аранђеловац а рад је вајара Дринке Радовановић.

Гробни белег Теодосија Марићевића

 

Овај споменички комплекс допуњава и гробни белег Теодосија Марићевића, познатог јасеничког кнеза и трговца, и познате личности из договора о избијању устанка 1804.године. Рођен је у Орашцу и био је један од кандидата за старешину устанка. Надгробно обележје је од камена црвенкастомрке боје на којем до 1980.год. није било никаквог епитафа, а тада је уклесан натпис „ +ТЕОДОСИЈЕ МАРИЋЕВИЋ + 1807.

ГРОБ МУ ОБНОВИ ЊЕГОВ ПОТОМАК“. Надгробник се налази у дворишту куће породице Анић, у близини школе и цркве.

aradjelovac, crkva brezovaca

Окућнице

 

У оквиру граница знаменитог места „Орашац“ налазе се неколико окућница и кућа које су везане за поједине догађаје и личности из времена Устанка:

Окућница Јаковљевић

Окућница Јоксимовића

Окућница Минића

Кућа и млекар Швабића

Кућа Тодоровића

Окућница Матијашевића

Окућница Томића ( место првог договора о избијању Устанка)

Окућница Марићевића ( кућа Теодосија Марићевића, познатог трговца тог времена, учесника у договорима о избијањуУстанка)

Окућница Савића

Окућница Лукића

Окућница Петра Јаковљевића

Најрепрезентативнија од свих наведених је окућницаПетра Јаковљевића која представља типично шумадијско домаћинство с почетка 19.века. У оквиру ње се налазе кућа-полубрвнара, вајат, млекар, кош и качара. Истог, преовлађујућег типа шумадијске куће у XIX .веку, су и куће Минића, Швабића и Тодоровића. Куће на окућницама Матијашевића, Марићевића, Савића и  Лукића настале су нешто касније, у другој половини овог века.

 

Знаменито место Орашац  је утврђено је за непокретно културно добро-знаменито место, одлуком СО Аранђеловац бр. 06-148/83 од 24.06.1983. године, а категорисано као културно добро од изузетног значаја одлуком Скупштине СРС 07.04.1979. године „Сл.гл.СРС“бр.14/79.

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац