ПАРАЋИН

amidzin konak u kragujevcu, milosev venac, zavod za zastitu spomenika kulture kragujevac

Зграда у улици Бранка Крсмановића бр.45 у Параћину, саграђена је између два светска рата (око 1930. године), као породична кућа инжињера Предрага Николића, суоснивача и сувласника Фабрике штофова „ Браћа Теокаревић“.

Кућа Николића је изведена по пројекту Милутина Борисављевића, “француског ђака“ по образовању, чији је укус оформљен на традицијама француске архитектуре.

Као репрезентативна грађевина у парковском окружењу, кућа Николића је решена у пречишћеном академском маниру, где се еклектичко опредељење аутора огледа у детаљима – полукружно завршеним прозорима, гирландама, вертикалној подели плитким пиластрима, балустерима на парапетима испод прозора и на кровном венцу и мансардом.

Унутрашњи простор организован је централно. Око хола су у приземљу распоређене две спаваће собе, радна соба, трпезарија, купатило, кухиња, а дрвено степениште води на мансарду и у подрум. Детаљи у ентеријеру су брижљиво одабрани: за камин у холу донете су плочице из Чешке, као и висећи лустери од кованог гвожћа са кристалним куглама, зидови су били осликани, а таванице са профилисаним гипсаним венцима и розетама у приземљу, док су дрвене на мансарди.

Сада се у Вили инжињера Николића налазе просторије Културног центра Параћина и галерије.

ЗГРАДА У УЛИЦИ
БРАНКА КРСМАНОВИЋА БР.45

Зграда је утврђена за непокретно културно добро - споменик културе одлуком С. О. Параћин бр.011-41/84-01 од 27. 11. 1984. године.

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац