ТОПОЛА

amidzin konak u kragujevcu, milosev venac, zavod za zastitu spomenika kulture kragujevac

На благом узвишењу изнад села Јарменовци у централном делу порте, недалеко од нове цркве, налази се црква посвећена Св. Богородици. Првобитно, ова црквица била је средином XVIII века саграђена у оближњем селу Белановици, али је 1860. године приликом градње нове цркве, пренета у Јарменовце.

Црква по својој унутрашњој конструкцији подсећа на тип цркве брвнаре, док њен спољни изглед даје утисак грађевине са бондручним системом  и двоводним кровом благог нагиба, тако да више личи на профани објекат него на храм. Издужне је основе са тространом апсидом на источном делу. Зидови су омалтерисани и жуто окречени. Засведена је полуобличастим сводом. Састоји се од мање припрате и наоса.

Од иконостаса из XVIII века очуване су само царске двери и две престоне иконе. На царским дверима насликане су Благовести, а престоне иконе су са представама Богородице и Христа Пантократора. Иконописац који је сликао ове иконе био је пореклом Грк што се може видети из потписа који је оставио у доњем левом углу на престоној икони Богородице. Поред потписа мајстора на икони се налази и текст донатора са годином настанка икона која је тешко читљива, али је сигурно да су иконе настале у деветој деценији XVIII века.

СТАРА ЦРКВА У ЈАРМЕНОВЦИМА

Део иконостаса из XVIII века са царским дверима и две престоне иконе у цркви у Јарменовцима утврђен је за непокретно културно добро - споменик културе, решењем Завода за заштиту споменика културе Крагујевац бр.186/1 од 20.03.1972. године, а Стара црква у Јарменовцима је утврђена за непокретно културно добро - споменик културе Одлуком СО Топола бр. 281 од 3.06.1994. године.

Све иконе рашене су у техници темпере на дасци која је претходно добро грундирана. Иконе су сликане у класичним традицијама, боје су употребљене чисто, без валера, а позадина и ореоли златни. Иконе су уједначеног квалитета, припадају истом мајстору и показују његово велико познавање заната и добру традицију.

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац