ЈАГОДИНА

amidzin konak u kragujevcu, milosev venac, zavod za zastitu spomenika kulture kragujevac

Манастир Јошаница смештен је на обронцима Црног Врха. Нема поузданих података о томе када је подигнут али најстарији податак о њему потиче из 1786. године са  ктиторског натписа који се односи на обнову цркве. Јошаничка црква је једнобродна грађевина са полукружном апсидом на истоку и квадратном припратом на западу. Засведена је полуобличастим сводом са куполом изнад централног простора. Изнад нартекса је нижа, слепа купола, рустично обрађена. Зидана је од грубог камена у доњим зонама, док су горњи делови рађени у алтернацији опеке, сиге и малтера у облику рибље кости. На подужним фасадама су по три плитке слепе аркаде. Тамбури купола, кровни венци и прозори пластично су обрађени. На западној страни цркве видљиви су темељи егзонартекса с почетка XIX века . У унутрашњости цркве очуван је део живописа, који се по својим стилским и иконографским одликама везује за сликарство друге половине XIV века. Манастирски конак је новијег датума у односу на цркву и према својим карактеристикама припада начину градње са почетка XIX века.

МАНАСТИР ЈОШАНИЦА

Библиографија:

 

  • Војислав Кораћ и Невенка Петровић, Археолошки споменици и налазишта у Србији, II Централна Србија, Београд 1956., 162-163

Манастир Јошаница је утврђен за непокретно културно добро- споменик културе решењем Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе НРС број 88/52 од 19.02.1952. године и категорисан као културно добро од великог значаја одлуком Скупштине СРС „Сл. Гл. СРС“ бр. 14 oд 07.04.1979. године.

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац