ТОПОЛА

amidzin konak u kragujevcu, milosev venac, zavod za zastitu spomenika kulture kragujevac

Конак Милутина Георгијевића у Горовичу подигнут је 1839. године, а припадао је лепеничком кнезу, Милутину Георгијевићу - Жабарцу. Грађен од тврдог материјала, са бројним декоративним детаљима и орнаментима. Овај конак представља једну од најлепших грађевина наше народне архитектуре из прве половине 19. века. На предњој страни доминира простран трем подупрт профилисаним храстовим стубовима са јастуцима. Ограда на трему израђена је од низа усправно слаганих дасака. Прозори на кући су двокрилни, са карактеристичним дрвеним решеткама - "топлијама". На кући постоје, осим улазних, и наспрамна излазна врата која су украшена геометијском орнаментиком. Кров је вишесливан, блажег нагиба, а кровни покривач ћерамида. Подстрешни рогови су обрађени и богато орнаментисани геометријском орнаментиком.

Грађеина је у основи правоугаона, са осам просторија од којих је централна »кућа« са огњиштем. У "кући" је под од набијене земље, а таваница од шашовца. У осталим просторијама под  је дашчани. Врата на свим просторјама украшена су геометријском орнаментиком. Од карактеристичних детаља из унутрашњости истичу се зидане пећи, затим на посебан начин обрађене таванице (рибља кост), као и ћупови зазидани у зиду једне собе за које се претпоставља да су служили за скривање новца.

КОНАК МИЛУТИНА ГЕОРГИЈЕВИЋА
У ГОРОВИЧУ

Конак Милутина Георгијевића утврђен је за непокретно културно добро - споменик културе решењем Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе Београд бр. 865/53 од 05. 03. 1948. године.

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац