КРАГУЈЕВАЦ

amidzin konak u kragujevcu, milosev venac, zavod za zastitu spomenika kulture kragujevac

Комплекс Соколана у Старој радничкој колонији је настао према идеји Живојина Терзибашића, бригадног генерала, управника Артиљеријско - техничког завода. Идеја је почела са реализацијом 1924. године. Како је у том тренутку недостајало средстава, Терзибашић је одлучио да се на овом месту подигне низ мањих зграда, намењених за живот градитељима насеља. Из Берлина је послат инжењер да испита терен. Бараке су допремљене из Немачке, док су остале радове радила домаћа предузећа. Изградња колоније је завршена 1928. године. У то време је близу 3000 људи живело на овом месту.

Стара радничка колонија је била јединствено планирано и изведено радничко насеље на територији Краљевине Југославије у првој половини XX века.

КОМПЛЕКС ''СОКОЛАНА'' У СТАРОЈ РАДНИЧКОЈ КОЛОНИЈИ У КРАГУЈЕВЦУ

Комплекс ''Соколана'' у Старој радничкој колонији у Крагујевцу, утврђен је за културно добро-просторну културно-историјску целину Одлуком Владе Републике Србије бр. 633-9867/2013, од 22. 11. 2013. године.

Овау просторну културно-историјску целину чине: Зграда ''Соколана'', Дом управника Колоније, Дом школског настојника, Ватрогасни дом, Стамбена барака, Павиљон за променадну музику и Киоск. Споменик Краљу Александру Првом Карађорђевићу постављен је у савремено доба на месту где се до 1938. године  налазила његова биста.

 

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац