НАСТАВАК  АРХЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА АНТИЧКОГ ГРАДА HORREUM MARGI У ЋУПРИЈИ

 

 Град је уништен средином V века у хунској најезди. Почетком XI века на простору античког Horreuma формира се средњовековно Равно, које је егзистирало до XIII века.

 

Прва археолошка  истраживања утврђења су започела  1962-1964.године, а настављена, 1978. и  1985-1990. године под руководством Војног музеја у Београду и Археолошког института у Београду.  Радови су у највећем обиму спровођени на простору североисточног угла утврђења, иза савремене зграде музеја, где су наведеним радовима делимично откривени остаци североисточне куле.

 

Завода за заштиту споменика културе Крагујевац  реализовао је мања истраживања 2010. године, на простору испред садашње зграде музеја .

 

Током 2018. и 2019. године стручни тим Завода је наставио ископавања на североисточном углу утврђења где је у целости  откривена североисточна кула, делови источног и северног бедема као и бројни археолошки материјал античког и средњовековног периода.

 

Завод за заштиту споменика културе Крагујевац

НАСТАВАК  АРХЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА АНТИЧКОГ ГРАДА HORREUM MARGI У ЋУПРИЈИ

 

Археолошка истраживања
2021 година

Археолошко налазиште  HORREUM MARGI налази се између река Раванице и Велике Мораве у самом центру Ћуприје

 

Међу римским налазиштима у долини Велике Мораве, која се помињу у античким изворима и савременој литератури, Horreum Margi – Житница Мораве заузима једно од најистакнутијих места. Утврђење се налазило на римском војном путу Via militaris али  и Великој Морави која је била значајна комуникација током античког периода. Положај града  омогућио је да се он развије као пункт за прикупљање жита, односно пореза, занатско трговински центар, а у IV века у њему је отворена царска радионица за израду оружја.

 

 

 

 

 

Након паузе 2020. године, екипа Завода је  наставила  ископавања 2021. године. Том приликом додатно је откривен северни бедем и простор око североисточне куле. Радови 2018, 2019. и 2021. године финансирани су од стране Министраства културе и информисања РС и општине Ћуприја, а стручни тим су, поред запослених у Заводу, чинили археолози из Ћуприје, Јагодине, Параћина и Београда.

Реализованим  радовима омогућено је боље сагледавање овог дела утврђења и архитектонских карактеристака ове изузетно значајне античке фортификације. Тиме су омогућени даљи радови на конзервацији и презентацији овог дела тичког града.

 

 

 

 

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац