Споменик првој Титовој штафети

Током септембра месеца 2021. године, Завод за заштиту споменика културе Крагујевац извршио је конзерваторско-рестаураторске радове, приликом којих је извршено темељно чишћење Споменика првој Титовој штафети, као и реконструкција натписа на постаменту споменика.

Извођење конзерваторско-рестаураторских радова

 

септембар 2021.

Завод за заштиту споменика културе Крагујевац

Конзерваторско - рестаураторски радови на споменику првој Титовој  штафети


2021 година

 

Идеја о одржавању „Титове штафете“ поводом рођендана Јосипа Броза Тита (25. мај) потекла је из Крагујевца и била је прихваћена широм тадашње Југославије. Након што је Јосип Броз Тито изразио жељу да се тај датум обележава као Дан младости, ова манифестација понела је име „Штафета младости“ и од 1957. године одржавала се под тим именом.

 

Споменик првој Титовој штафети откривен је 22. маја 1977. године и рад је вајара Матије Вуковића. Налази се на углу улица 27. марта и Краља Александра I Карађоревића. Подигнут је у част прве Титове штафете, која је са овог места кренула 24. маја 1945. године. На споменику је раније био означен 22. мај 1945. године као датум поласка прве штафете, али смо, захваљујући подацима Др Живадина Степановића, утврдили да је поменута штафета ипак кренула из Крагујевца 24. маја 1945. године.

 

 

 

 

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац