РЕКОВАЦ

amidzin konak u kragujevcu, milosev venac, zavod za zastitu spomenika kulture kragujevac

У селу Велика Крушевица, недалеко од Рековца налази се Црква Светог Николе, у народу позната као Манастирак. Иако нема прецизних података о времену када је настала, познато је да потиче из XV века и времена деспота Стефана Лазаревића. Црква манастира Манастирак је грађевина складних и уравнотежених пропорција. Њена основа је рађена у комбинацији триконхоса и сажетог уписаног крста. На западној страни је велика правоугаона припрата. Изнад централног простора уздиже се витка осмострана купола. У односу на основу црква има наглашену висину, што је постигнуто постављањем коцкастог постоља испод доње ивице кубета. Улазни портал је на западној страни, лучног је облика, као и сви прозори на зидовима и тамбуру куполе. Током спровођења мањих истраживачких радова утврђено је да су фасаде биле декоративно обрађене наизменичним редовима опеке, камена и кречног малтера. Црква је била покривена оловним плочама и имала вајарску орнаментику сконцентрисану око портала и прозора. Црква у Великој Крушевици није у потпуности сачувала свој првобитни средњевековни изглед. Радовима изведеним крајем осамдесетих година XX века враћен јој је некадашњи изглед.

 

 

Црква Светог Николе утврђена је за непокретно културно добро решењем Републичког завода за заштиту споменика културе Београд бр. 964/3 од 21.10.1963. године.

ЦРКВА СВЕТОГ НИКОЛЕ, МАНАСТИРАК

Библиографија:

Боривоје Радић, Предраг Пајкић, Знаменитости Шумадије, Завод за заштиту споменика културе и Јефимија, Крагујевац 2007., 91-93

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац