АРАНЂЕЛОВАЦ

crkva svetog arhandjela gavrila, bukovik, spomen cesma, zvonik

Црква Св. Арханђела Гаврила је подигнута 1832. године на темељима раније средњевековне цркве. Везује се за проту Атанасија Антонијевића, који је заклео учеснике Првог Српског Устанка и сматра се централном личношћу збора у Орашцу.

После устанка црква је спаљена након чега су је мештани обновили. То је једнобродна грађевина димензија 6m x 18m, са издвојеном полигоналном апсидом на источној страни и накнадно изграђеним звоником. Зидана је у камену, ојачана луцима и засведена. Кровна конструкција прекривена је лименим таблама. Једноставни ритам фасадне обраде нарушен је плитком рељефном орнаментиком испод кровног венца, изведеном у малтеру.

 

У цркви су постојала три дрвена иконостаса. Први је сликао Живко Павловић „молер пожаревачки”, који је половином XIX века радио на многим црквама у овом делу Србије. Затим је иконостас живописао иконописац Светислав Ђурић, који је по избору тема и распореду следио стари иконостас.

Приликом последње реконструкције цркве, 2014. године постављен је иконостас од белог венчачког мермера.

 

ЦРКВА СВ. ГАВРИЛА СА СПОМЕН
ЧЕСМОМ У БУКОВИКУ

На спољашњој страни северног зида цркве налази се спомен плоча која сведочи о историјском догађају везаном за проту Атанасија Буковичког.

 

Спомен чесма на улазу у порту је такође од великог историјског значаја за овај крај. Направљена је 1927. године за време краља Александра I Карађорђевића, од камених блокова, а у спомен устаницима и палим ратницима у ослободилачким ратовима Србије 1912-1918. године.

 

 

crkva svetog arhandjela gavrila, bukovik, spomen cesma, zvonik, severna strana

Црква Св.Арханђела Гаврила са спомен чесмом у Буковику утврђена је за непокретно културно добро - споменик културе, решењем Владе  Републике Србије бр.71/94 од 06.12. 2005. године Сл. Гл. РС бр. 108 од 06.12.2005. године

Библиографија:

 

Боривоје Радић, Предраг Пајкић, Знаменитости Шумадије, Завод за заштиту споменика културе и Јефимија, Крагујевац 2007., 220-224

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац