RAČA

amidzin konak u kragujevcu, milosev venac, zavod za zastitu spomenika kulture kragujevac

У централном делу гробља у Рачи, смештена међу надгробним споменицима налази се црква брвнара, једна од најлепших грађевина ове врсте подигнутих почетком XIX века у Србији. Према запису у трeму, лево од улазних врата, подигнута је 1827. године. Постављена је на темељима од ломљеног камена. Грађена је од хоризонтално слаганих, ручно тесаних храстових брвана. На источној страни цркве брвна су сведена тако да чине полукружну олтарску апсиду. На западној страни цркве је трем са четири профилисана храстова стуба са јестецима, између којих је постављена ниска ограда од профилисаног шашовца. Под у трему је поплочан опеком квадратног формата, док је таваница обложена профилисаним и по ивици бојеним шашовцем. Посебан утисак оставља висок и стрм кров прекривен масивним комадима шиндре од храстових дасака, сложене у осам редова. У доњем делу кров се завршава стрехом, по чијој ивици је изведен сликовит украс резбаријем у дрвету у облику решме. Стреха је опшивена профилисаним шашовцем који је као и решма на стрехи, по ивици бојен црвеном бојом. Као посебан детаљ на цркви истичу се богато орнаментисана западна врата са пољима у којима су изрезбарени цветови бојени зеленом, жутом и црвеном бојом. У унутрашњости цркве простор је подељен на два дела, наос и олтар. На цркви су два мања прозора изрезана у брвну, са карактеристичним дрвеним решеткама-„топлијама“.

ЦРКВА БРВНАРА НА ГРОБЉУ
У КРАГУЈЕВАЧКОЈ РАЧИ

Црква брвнара на гробљу у крагујевачкој Рачи утврђена је за непокретно културно добро - споменик културе решењем Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе НРС бр. 1642/49 од 19.09.1949. године и категорисана као културно добро од великог значаја одлуком Скупштине СРС („Сл. Гл. СРС“ брoj 14 од 07.04.1979. године).

Библиографија:

Боривоје Радић, Предраг Пајкић, Знаменитости Шумадије, Завод за заштиту споменика културе и Јефимија, Крагујевац 2007., 140-143

 

Доброслав Ст. Павловић, Археолошки споменици и налазишта у Србији, II Централна Србија, Београд 1956., 224

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац