БАТОЧИНА

amidzin konak u kragujevcu, milosev venac, zavod za zastitu spomenika kulture kragujevac

 Двадесетих година XIX века на узвишењу у центру села Брзан подигнута је црква брвнара, посвећена Св. пророку Илији. Постављена је на плитким темељима од ломљеног камена. Грађена је у облику брода, хоризонталним слагањем брвана. Састоји се од трема, наоса и олтара. Трем је полуотворен, са вишеугаоним преломима у основи, орнаментисаним храстовим стубовима и оградом од профилисаног, вертикално слаганог шашовца. Под на трему је поплочан опеком старог формата, а таваница је обложена профилисаним и по ивици бојеним шашовцем. У унутрашњости је под поплочан опеком квадратног формата. Таваница је коритасто засведена и обложена профилисаним шашовцем. Овако засведена завршава се над олтарским простором, преламајући се и пратећи облик вишеугаоне олтарске апсиде. Кров цркве је висок и стрм, покривен храстовом шиндром. Црква се одликује богатством геометријских орнамената на западним и северним вратима, као и бојадисаном флоралном орнаментиком на иконостасу.

 

ЦРКВА БРВНАРА У БРЗАНУ

Црква брвнара у Брзану утврђена је за непокретно културно добро- споменик културе решењем Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе НРС решењем бр. 2264/48 од 20.12.1948. године.

Библиографија:

 

  • Боривоје Радић, Предраг Пајкић, Знаменитости Шумадије, Завод за заштиту споменика културе и Јефимија, Крагујевац 2007., 144-147
  • Доброслав Ст. Павловић, Археолошки споменици и налазишта у Србији, II Централна Србија, Београд 1956., 211

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац