ПРИКЉУЧИВАЊЕ ГРАДА КРАГУЈЕВЦА
МЕЂУНАРОДНОЈ ОНЛАЈН ПЛАТФОРМИ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА

 

 

Маја 2021. године, на позив града Новог Сада, град Крагујевац се прикључио пројекту Orange: Creativity, Innovation & Technology, који се финансира из фонда Erasmus + Европске уније, и у којем тренутно учествује 85 партнера из 17 држава широм света (Шпанија, Француска, Италија, Финска, Чешка, Пољска, Румунија, Словенија, Србија, Грчка, Турска, Канада, Мексико, Колумбија, Еквадор, Аргентина и Уругвај), на челу са Политехничким универзитетом у Валенсији.

Платформа O-City је онлајн дигитална платформа која служи за промоцију и валоризацију културног наслеђа. Представља виртуелни свет у којем су културно и природно наслеђе градова широм света представљени мултимедијалним елементима. Осим промоције, платформа служи и као инспирација за уметнике и раднике у култури који раде у области креативних индустрија за креирање мултимедијалних садржаја, пошто је један од задатака пројекта O-City подстицање културних и креативних индустрија као важних чинилаца привреде будућности.

За управљање садржајима који се из Крагујевца постављају на O-City платформу делегиран је Завод за заштиту споменика културе Крагујевац, задужен за чување и презентовање непокретне културне баштине Шумадије и Поморавља. Прво културно добро Крагујевца које је нашло на платформи је Спомен-парк „Крагујевачки октобар“, културно добро од изузетног значаја и установа културе која баштини сећање на трагично страдале грађене Крагујевца из октобра 1941. године.


Линк на коме можете посетити платформу налази се у наставку www.ocityplatform.webs.upv.es

 

50 година Завода за заштиту споменика културе Крагујевац

Copyright © Cogent 2016. Сва права задржана - Завод за заштиту споменика културе Крагујевац